×
Muis in hol

Muizen voorkomen

Er zijn maar weinig mensen die gelukkig worden van muizen in hun leefomgeving. Er zijn verscheidene redenen op te noemen waarom je liever geen muizen in je huis of tuin ziet. Maar hoe kan je nou het beste muizen voorkomen? Lees onderstaande grondig door en tref maatregelen. Wees muizen voor en zorg ervoor dat jij je niet druk hoeft te maken over de bestrijding van dit kleine knaagdier.

Waarom wil je muizen in je huis voorkomen?

Wees muizen voor en voorkom de volgende problemen:

  • Knaagschade: muizen zijn knaagdieren. Ze knagen aan meubels, kabels en voorraden.
  • Verspreiding ziektes: in de urine en uitwerpselen van muizen zitten verschillende ziektes. Als wij in aanraking komen met ontlasting, lopen wij ook kans op besmetting.
  • Psychologische schade: muizen in huis zorgt bij mensen voor angst en onrust. Ook gaat het vaak gepaard met schaamte, omdat men het samen ziet met een slechte hygiëne in huis.

Maak je woning onaantrekkelijk voor muizen

Muizen zijn al snel gelukkig. Als een muis het volgende kan vinden in jouw woning, loop je het risico op een muizenplaag:

  • Beschutte plek om een nest te bouwen
  • Een warme omgeving om in te leven
  • Voldoende voedsel om te overleven

Al het bovenstaande is eigenlijk altijd te vinden in woningen. Hoe kun jij er nou voor zorgen dat jouw omgeving toch niet prettig is voor muizen? Zorg ervoor dat je gaten en kieren dicht, zodat muizen niet in je woning komen en daarnaast voor een hygiënische leefomgeving. Maak zorgvuldig schoon, laat geen voedsel slingeren en sluit afvalzakken goed af. Voor jouw idee: een broodkruimel is al reden genoeg voor een muis om in jouw huis te verblijven.

Houd je huis goed schoon

We hebben al aangegeven dat muizen met een paar broodkruimels al gelukkig zijn. Kijk eens in de keuken onder de ruimte van je koelkast en de oven. Maak je daar weleens schoon? Pak ook eens je keukenkastjes uit. Diep in het kastje zijn ideale plekken voor muizen, omdat daar vaak ook vuil en rommel ligt.

Ga slim met je afval om

Bouw een houten omhulsel om je buitencontainer, want muizen kruipen echt door de kleinste gaten. Als de afvalzakken in een stevig afgesloten container zitten, doen muizen niet de moeite om erin te kruipen. Dit geldt hetzelfde voor de prullenbak in de keuken. Werk absoluut niet met een open afvalemmer en zorg dat er een zware deksel op zit. Zo houd je niet alleen muizen op afstand, maar ook al het andere ongedierte.

Maak kleine gaatjes en kiertjes in huis dicht

Heb jij ergens een gaatje in de spouwmuur of een kiertje onder de voordeur? Maak deze gaten en kieren dicht, werk bijvoorbeeld met een rooster. Muizen komen namelijk via de kleinste gaatjes en kiertjes nog binnen.

Zorg voor een nette tuin

Muizen zitten graag in hoog gras en struikjes. Zo worden ze niet opgemerkt. Dit houdt niet in dat jij je tuin enkel met straatstenen moet voorzien. Maar zorg ervoor dat je je gras kort houdt en je struiken, vooral de onderkant, netjes houdt. Zo maak je het lastiger voor de knaagdieren om zich te verschuilen.

Toch muizen gespot?

Is het je helaas niet gelukt om muizen te voorkomen? Schakel dan een professionele bestrijder in om de muizen te bestrijden. Muizen kunnen zich in rap tempo vermenigvuldigen, dus voor je het weet heb je een muizenplaag.