×
Muis in gat

Tips tegen muizen

Niemand zit te wachten op muizen in huis. Hieronder een aantal tips hoe je muizen buiten de deur houdt. Mochten ze dan toch binnen zijn, volg dan onderstaande tips tegen muizen op om ze uit je huis te verjagen.

Berg het voedsel voor mens en dier zorgvuldig op!

Muizen hebben aan een paar gram voedsel genoeg. Met een broodkruimel zijn ze al blij. Zorg dat je de keuken goed schoonhoudt. Haal ook alle kruimels weg onder een oven en onder vrije ruimte onder een koelkast. Daarnaast kun je het beste glazen, metalen bakken of bakken van stevig plastic gebruiken om jouw voedselvoorraden en die van je huisdieren in op te bergen. Heb je vogels? Zorgen dan dat vogelzaad en vetbollen niet bereikbaar zijn voor muizen.

Zet planten en kruiden in je woning

Muizen hebben een sterk reukvermogen en komen op bepaalde geuren af. Muizen hebben echter ook een hekel aan een aantal geuren en kiezen dan liever een ander huis uit. De volgende planten en kruiden vinden muizen niet fijn om te ruiken en is aan te raden om in je huis en tuin te plaatsen.

  • Chilipeper
  • Kruidnagel
  • Lavendel
  • Kamille
  • Pepermunt

Zorg dat je huis opgeruimd en schoon is

  • Muizen houden van beschutte plekken. Zolang je zorgt dat je huis goed opgeruimd is, kiezen muizen eerder een andere plek voor hun nest. Hoewel er vaak wel een geschikte plek voor ze te vinden is in jouw huis.
  • Berg je afval goed op. Gebruik afgesloten afvalemmers en maak een omhulsel om je container buiten. Zo maak je het voor muizen lastiger om hierbij te komen.
  • Zorg voor een hygiënisch huishouden. Zolang het niet schoon is in huis, vinden muizen altijd wel wat eten waarmee ze zich kunnen voeden. Vergeet niet de niet-zichtbare plekken, zoals onder en achter kasten.

Muizen houden niet van katten, maar wel van diervoeding

Katten zijn meestal jagers en zullen ook een muis vangen als die in de omgeving is. Muizen komen echter muizen ook af op vogelzaad, kattenvoer, hondenbrokken enzovoort. Zorg dus dat je het deze voorraden echt goed opruimt.