×

Huismuis

Wat je nog niet wist over de vindingrijke huismuis

Muizen zijn best schattig, ze zien er klein en lief uit. Toch schrik je als je ineens een muis voorbij ziet rennen. De huismuis is een van de meest voorkomende muizen in Nederland. Goed als je het beestje herkent, zodat je weet waarom het in jouw leefomgeving is. Gaat het om een muizenplaag? Onderneem actie en ga over op bestrijding!

Uiterlijke kenmerken

De huismuis ziet er heel schattig uit, maar wat zijn de feitelijke kenmerken van het kleine beestje?

  • De muis wordt niet groter dan 10 cm. Veel variëren tussen de 7 cm en de 9,5 cm.
  • De staart is even groot als het beestje zelf.
  • De oren staan vaak rechtop.
  • De muis heeft zwarte ogen.
  • De poten van het beestje zijn relatief klein ten opzichte van de kop en de oren.

Leefwijze

Het beestje houdt van klimmen en klauteren. Je vindt ze voornamelijk onder of boven de grond en zoals de naam al doet vermoeden, leeft het beestje ook graag binnen. De huismuis verhuist naar binnen als het buiten kouder wordt.

Waarmee voedt een huismuis zich?

De muis eet voornamelijk vetproducten en granen. Elke dag probeert hij ongeveer 3 gram aan eten binnen te krijgen. Kan de muis geen drinken vinden? Dan is dat niet een groot probleem. Zolang er een beetje vocht in het eten zit, kan hij lange tijd overleven zonder drinken. Zodra het buiten kouder wordt, leeft de huismuis bijvoorbeeld van broodkruimels op jouw aanrecht, kookvet op het fornuis of de muis kijkt even in de afvalzakken.

Geur van de huismuis

De huismuis staat bekend om de muffe muskusachtige geur. Als de mannetjes een territorium willen afbakenen, verspreiden ze een sterke urinegeur, voor ons wel bekend als een ammoniakgeur. Wees erg alert als je deze geur ruikt, want in de urine kunnen verschillende ziektes zitten.

Voorkeursplekken van de huismuis

De huismuis kiest voor koude dagen graag moeilijk bereikbare plekken in huizen uit. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Boven het plafond.
  • In kruipruimtes en kelders.
  • Tussen spouwmuren.

Huismuis gespot? Wat nu?

Het allerbelangrijkste is: ruim eten in huis op. Zorg dat het aanrecht schoon is en sluit vuilniszakken goed af. Heb je een muis gespot? Onderzoek dan of het 1 muis betreft of dat je te maken hebt met een plaag. Meerdere muizen? Ga dan over tot bestrijding van het ongedierte!