×
Muis of rat

Muis of rat

In Nederland wonen bijna net zoveel Nederlanders als muizen en ratten. Ook in onze woningen komen deze knaagdieren veel voor. Maar om ze effectief te kunnen bestrijden, is het van belang dat we het verschil weten tussen de twee. De bestrijding van muizen is bijvoorbeeld niet effectief voor ratten. Dus, wat is nu het verschil tussen muizen en ratten?

Muizen en ratten en de voortplanting

Ratten planten zich minder snel voort dan muizen. Muizen krijgen namelijk gemiddeld 10 jongen per nest, met een maximum van 16. Bij ratten zit het gemiddelde op 7, met een maximum van 10. Normaal gesproken is de voortplantingsperiode van muizen tussen april en september als ze buiten leven. In huis hechten ze hier echter geen waarde aan, in huis is het namelijk het hele jaar door warm. Aangezien ratten en muizen snel geslachtsrijp zijn, kunnen ze heel snel een hele grote familie creëren, waardoor jij snel een plaag in huis hebt.

Uiterlijke verschillen tussen muizen en ratten

De verschillen tussen muizen en ratten zijn aardig groot. Door op een aantal kenmerken te letten kan jij ze zo onderscheiden. 

 

Muizen

Ratten

Oren

Erg groot vergeleken met het lichaam

Klein vergeleken met het lichaam

Staart

Dun en lang

Dik en lang

Formaat

Klein, niet zwaarder dan 45 gram

Groot, tussen 150 en 300 gram

Vaker muizen dan ratten in huis

Denk je muizen of ratten in je huis te horen? Dan zal je waarschijnlijk eerder muizen aantreffen. Muizen kunnen een aantal dagen leven zonder water, het kleine beetje vocht dat ze door voeding binnenkrijgen, is voldoende voor een muis. Ratten hebben veel meer vocht nodig, gemiddeld 50 ml water per dag. Vocht is in een huis moeilijker te vinden dan voeding en dus voor ratten minder geschikt. Ratten zul je vaker tegenkomen in parken, tuinen en riolen.

Muis of rat

Muis of rat? Allebei moet je bestrijden

Naast dat er veel schade aan meubels, kabels en isolatiemateriaal aangebracht kan worden door zowel muizen als ratten, kunnen zij ook ziektes bij zich dragen en jouw gezondheid aantasten. Een snelle en veilige bestrijding van de muis of rat is dus van essentieel belang!