×
Rat bij water

Muis of rat

In Nederland komen zowel muizen als ratten voor in woningen. We hebben het dan voornamelijk over de huismuis, de bruine rat en de zwarte rat. Als je een van deze ongedierte in huis hebt, moet je ze direct laten bestrijden. Als je deze knaagdieren hun gang laat gaan, brengen schade toe en ziektes over. Voor het bestrijden, maak het wel uit of je te maken hebt met een muis of rat. Wat is nu het verschil tussen muizen en ratten?

Muizen en ratten en de voortplanting

Muizen krijgen gemiddeld 10 jongen per nest. De ene keer zijn het er 4, de andere keer zijn het er wel 16. Ratten krijgen er minder, namelijk 5 tot 10 jongen per nest. Muizen planten zich dus in rapper tempo voort dan ratten.

Uiterlijke verschillen tussen muizen en ratten

Het is vrij duidelijk wanneer je een muis in huis hebt of wanneer het gaat om rat qua uiterlijk. De grootste verschillen zitten in het volgende:

  • Oren: ratten hebben kleine oren, terwijl muizen juist grote horen hebben ten opzichte van hun lichaam.
  • Staart: ratten hebben een dikke staart en de staart van muizen daarentegen is lang en dun.
  • Grootte: ratten zijn overduidelijk groter dan muizen. Dit is ook terug te zien in het gewicht. Ratten wegen tussen de 150 en 300 gram wegen en een muis wordt niet zwaarder dan 45 gram.

Vaker muizen dan ratten in een woning

Veelal worden er vaker muizen dan ratten aangetroffen in een woning. Dit komt voornamelijk doordat een muis een aantal dagen kan leven zonder water. Als er al een beetje vocht in de voeding zit, is dit voldoende voor een muis. Ratten daarentegen drinken gemiddeld 50 ml water per dag, wat minder goed te vinden is in huizen dan rondslingerend voedsel en afval. Ratten kom je bijvoorbeeld eerder vaak tegen in parken, tuinen en bij riolen.

Muis of rat? Allebei moet je bestrijden

Of je nou een muis of rat aantreft, bestrijden moet je ze. Dit komt vooral omdat allebei de knaagdieren veel schade aanbrengen. Daarnaast vermenigvuldigen ze zich in rap tempo. Laat je muizen of ratten ongemoeid, dan ontstaan er grote problemen. Los van schade aan meubels, kabels en isolatiemateriaal, brengen muizen en ratten ook ziektes over. Voorkom dit en bestrijd de knaagdieren!