×
Muis bij eten

Muizen en gezondheid

In het geval van muizen kunnen we heel duidelijk antwoord geven op de vraag: ‘Zijn muizen gevaarlijk voor onze gezondheid?’ Het antwoord daarop is ‘ja’. De knaagdieren verspreiden namelijk ziektes via hun urine, uitwerpselen en speeksel. Wij kunnen hier ernstige voedselvergiftiging door oplopen. Naast voedselvergiftiging is het risico op andere ziektes ook aanwezig.

Hoe lopen wij kans op gevaar?

Zodra je muizen in je leefomgeving hebt, verspreiden muizen ook hun speeksel, uitwerpselen en urine in jouw leefomgeving. Wij kunnen ziek worden via muizen, zodra wij zelf in aanraking komen met de uitwerpselen, speeksel of urine van muizen. Ook kunnen muizen ons voedsel besmetten, wat wij vervolgens opeten. Van de buitenkant ziet het voedsel er nog steeds hetzelfde uit. Maar, dat je er ziek van wordt, is een feit. Muizen en gezondheid gaan dus hand in hand.

Meest voorkomende ziekteverwekkers door muizen

Er zijn 3 ziektes die vaak overgebracht worden door de knaagdieren, dit zijn:

  • Ziekte van Weil: via urine komt deze bacterie naar buiten. Deze ziekte wordt ook wel Leptospirose genoemd. Je kunt zelfs met deze bacterie in aanraking komen als je een dode muis aanraakt.
  • Salmonella: de bacterie veroorzaakt een heftige voedselvergiftiging. De muizen brengen Salmonella over via hun urine en uitwerpselen op ons eten.
  • Hantavirus: via ontlasting van muizen wordt dit virus overgedragen. Zodra de uitwerpselen van muizen opdroogt, verspreidt het virus zich via de lucht.

Longaandoeningen, schade aan lever en nieren bij Ziekte van Weil

De incubatietijd bij de Ziekte van Weil verschilt van een aantal dagen tot een maand. Veel mensen krijgen te maken met lichte symptomen, zoals:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn

Heb jij te maken met een erge variant, dan moet je echt oppassen. Deze bacterie kan zorgen voor blijvende schade aan longen, lever en nieren! Ga direct naar de huisarts als je het vermoeden hebt dat je de bacterie hebt opgelopen.

Welke symptomen ontstaan bij de Salmonellabacterie?

Salmonella is voor de meeste mensen een bekende bacterie. Je ervaart de volgende symptomen:

  • Buikpijn
  • Koorts
  • Diarree

In het geval je te maken hebt met een erge besmetting, kan de bacterie in je bloed terecht komen. Ga altijd naar een huisarts!

Hantavirus en de symptomen

Het Hantavirus zorgt voor ergere symptomen dan Salmonella en de Ziekte van Weil. Ben je besmet met het Hantavirus? Dan merk je hier ongeveer na 6 weken iets van. Je voelt koorts en hoofdpijn opkomen, maar ook misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke spieren zijn kenmerken van het virus. Er is tot op de dag vandaag nog geen vaccin of geneesmiddel voor dit virus. Je moet opgenomen worden in het ziekenhuis.

Neem de gevaren van besmetting door muizen serieus

Besmetting van de 3 meest voorkomende ziektes via muizen moeten wij serieus nemen. Daarom is het ook zo belangrijk om muizen in huis te voorkomen. Ga direct over tot bestrijding als je muizen aantreft in huis.