×
Muis in de natuur

Muizen herkennen

Tref je steeds vaker kleine zwarte keutels aan? En hoor je een trippelend geluid, bijvoorbeeld op zolder? Of ruik je een indringende geur van urine? Dan mogen de alarmbellen gaan rinkelen. Grote kans dat je last hebt van muizen in huis. Hieronder een aantal signalen, waardoor muizen herkennen een eitje wordt!

Muizen herkennen door knaagschade

Doordat de tanden van muizen elke dag groeien, hebben muizen de gewoonte om overal aan te knagen. Op deze manier houden ze de tanden op een gezonde lengte. Waar knagen muizen voornamelijk aan?

  • Meubels, zoals houten stoel- en tafelpoten en kussens van de bank.
  • Kabels, zoals die van je televisie, in de meterkast of aan andere elektrische apparaten.
  • Huis, zoals isolatiemateriaal, vloerbedekking en behang.

Muizen herkennen door krassende geluiden

Daarnaast maken muizen tijdens het knagen en lopen een hoorbaar krassend geluid. Muizen zijn vooral ’s nachts actief. Dan zijn ze op zoek naar voedsel en zijn deze geluiden goed hoorbaar. Overal komen ze. Kijk niet gek op als deze geluiden tussen je muur, op je plafond of van zolder vandaan komt.

Muizen herkennen door ontlasting en buiksmeer

Keutels is een aanwijzing van aanwezige muizen. De keutels zien eruit als dikke hagelslag en zijn zwart van kleur. Naast de geur van muizenkeutels is de geur van urine ook heel sterk. De urine van muizen is te vergelijken met de geur van ammoniak, een heel indringende geur. Tot slot hebben muizen buiksmeer op hun vacht en buik, dat ze achterlaten op vloeren en muren.

Een muis is vrijwel nooit alleen

Tref jij een muis aan, dan is er bijna met zekerheid te zeggen dat er in de buurt meerdere muizen zitten. De volgende stap is dan ook op zoek te gaan naar het muizennest. Waar vind je meestal een muizennest?

  • Op een beschutte plaats.
  • In de nabijheid van voedsel, zoals achter een voorraadkast, onder het fornuis of zelfs in een keukenkastje.
  • Tref jij verloren takjes, papier of isolatiemateriaal aan? Dit zijn materialen waar muizen hun nest van maken.

Ontdek het muizennest

Doordat muizen kiezen voor beschutte plaatsen voor hun nest, is het soms vrij moeilijk om het nest te vinden. Hoe kom je hier toch achter? Voer onderstaande truc uit:

  1. strooi met bloem of talkpoeder op de grond. Doe dit op de plek waarvan jij verwacht dat de muizen lopen;
  2. zodra een muis het nest verlaat of naar het nest toe gaat, komt de muis in aanraking met de bloem of talkpoeder;
  3. de bloem of talkpoeder blijft aan de pootjes zitten en toont de route van de muis naar het nest aan die je alleen maar hoeft te volgen.