×
Muis op hout

Vraag en antwoord

De huismuis is de meest geziene muis in huis. Je weet wel, dat beestje wat lichtbruin tot donkergrijs van kleur is. Verder heb je waarschijnlijk weleens gehoord van de dwergmuis, bosmuis of woelmuis. Hieronder volgen vragen met antwoorden over muizen. Vergroot je muizenkennis! Dit wist jij nog niet over muizen…

Wat is het verschil tussen ratten en muizen?

Naast dat ratten duidelijk groter zijn dan muizen, is er ook een groot verschil in hoeveelheid drinken. Een muis kan een aantal dagen zonder drinken. Als er al een beetje vocht in het eten zit, is het voldoende voor een muis. Een rat daarentegen drinkt 50 ml water per dag. Dat is ook de reden dat je vaak ratten bij havens en in weilanden ziet en muizen zie je eerder in huis.

Lusten muizen echt alleen kaas?

Nee, dat is onzin. Naast kaas, houden muizen ontzettend van granen en pindakaas. Maar wees gewaarschuwd, ze komen ook in grote aantallen af op vogelvoer, kattenvoer en ons voedsel niet te vergeten. Daarom wordt altijd gezegd: zorg ervoor dat je voedsel in stevig, goed afsluitbare bakken bewaard. Een plastic bakje knaagt een muis makkelijk door.

Hoe oud wordt een muis?

Muizen leven veelal in angst, angst om aangevallen te worden door een ander dier. Dit is een van de redenen dat ze graag op een veilig plekje in jouw huis zitten. Doordat andere dieren vaak op muizen jagen, wordt een muis gemiddeld niet ouder dan een jaar.

Planten muizen zich snel voort?

Ja, in een rap tempo vermenigvuldigen muizen zich. Bedenk je dat een vrouwtjesmuis na 1,5 maand geslachtsrijp is. Vervolgens is een vrouwtje 3 weken zwanger en een nest met jongen bestaat uit gemiddeld 8 muisjes. En deze cirkel gaat continu duur. Een echtpaar dat ouder wordt dan een jaar, kan dus wel zorgen voor een miljoen andere muizen. Vandaar is het hebben van een muizenplaag in huis ook verschrikkelijk.

Waarom zie je een muis vaak langs een muren en randen lopen?

Dit komt omdat muizen niet goed kunnen zien. Ze lopen daarom vaak langs muren. De muur is in dit geval dus eigenlijk een hulpmiddel voor de muis. Muizen kunnen niet goed zien, maar hun geurvermogen is gigantisch. Door middel van de geur van urine communiceren muizen bijvoorbeeld met elkaar.