×

Muizengif

Gif is een veelgebruikt middel om veel verschillende soorten ongedierte te bestrijden, waaronder muizen. Het is een effectieve manier van bestrijden, maar is het ook net zo veilig? De kans dat andere dieren, of zelfs kinderen, in aanraking komen met het gif of muizenval is goed mogelijk. Dit zijn gevolgen die we liever niet zien. We hebben hier alle informatie rondom muizengif voor je op een rij gezet. 

Soorten muizengif

Er zijn verschillende soorten muizengif, de een is handiger en makkelijker in gebruik dan de ander.

Muizen en ratten gaan het snelst af op gif in de vorm van pasta. Ook graan is een handige oplossing, aangezien ze graag graan gebruiken om een nest mee te bouwen. Gif blokken zijn het meest effectief als de muizen in hele vochtige ruimtes zitten. Deze blokken kunnen namelijk goed tegen vocht. Van alle soorten muizengif moet de muis een aantal keer eten, anders is het niet effectief. Als de muizen meteen dood zouden gaan, zouden de soortgenoten het gif niet meer aanraken. Ze merken dan meteen dat het lokmiddel niet goed voor ze is.

Hoe werkt muizengif?

Gif komt in verschillende vormen, maar bevat dezelfde bestanddelen. Er mogen er namelijk maar een paar gebruikt worden. De antistollingsmiddelen brodifacoum, difenacoum en difethialon worden veel gebruikt. Ook alfachloralose is een effectief middel, maar mag alleen in een afsluitbare lokdoos gebruikt worden. De antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat het bloed van de muis niet meer stolt, met uitdroging als gevolg. Alfachloralose verlaagt de lichaamstemperatuur zodanig, dat de muis uiteindelijk sterft. De laatste is de meest diervriendelijke oplossing met gif. 

Voordelen van muizen bestrijden met gif

Het gebruik van gif heeft veel nadelen. Echter, als het gif op een verantwoorde en veilige manier gebruik wordt, kan het ook een hele effectieve manier van bestrijden zijn. Je hebt namelijk snel je doel bereikt. De muis krijgt een inwendige bloeding wanneer hij meerdere malen van het gif heeft gegeten. 

Nadelen van muizen bestrijden met gif

Het ligt best voor de hand, maar gif is niet zo natuurvriendelijk. Er zitten dan ook veel nadelen aan het gebruik van gif, als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Tegenwoordig zijn er veel verschillende gifsoorten op de markt en beweren allemaal hetzelfde: ‘Met dit middel ben je voorgoed van je muizenprobleem af!’ Helaas is dit niet helemaal waar en moet er veel voorzichtiger omgegaan worden met het gebruik van gif.

De nadelen onder elkaar

  • Er is een kans dat je kind of huisdier het gif te pakken krijgt. Dit gif is ook gevaarlijk voor kinderen en huisdieren
  • Het gif moet een aantal keer bijgevuld worden, aangezien de muizen er een meerdere keren van moeten eten
  • Het vinden van dode muizen is een lastige opgave. Als de muis voelt dat hij dood gaat, zoekt hij een warm en rustig plekje op. Als je ze niet snel vindt, zal het heel erg gaan stinken
  • Kan je de dode muis niet vinden? Dan is de kans groot dat je ook ander ongedierte binnenkort door je huis ziet lopen
  • Bij verkeerd gebruik is het niet effectief en dus een dure oplossing

Muizengif en wetgeving

Vanaf 2023 is het gebruik van muizengif door particulieren niet meer mogelijk. Alleen gecertificeerde ongediertebestrijders zijn vanaf dan als enige gemachtigd om muizengif te kopen en gebruiken. Deze nieuwe regelgeving is niet zonder reden. Doordat de kans groot is dat muizengif verkeerd gebruikt wordt door particulieren, zitten er veel negatieve gevolgen aan het gebruik. Het is mogelijk dat het gif in de natuur terecht komt en daardoor andere dieren vergiftigd.