×
Muis buiten

Muizenoverlast

Overlast van muizen is erg vervelend en al veel mensen hebben er een keer mee te maken gehad. Hoe komt het dat de muizenoverlast zich lijkt te vergroten? Dit komt vooral door ons veranderende klimaat, onze infrastructuur en omdat wij onbewust geregeld voedsel aan muizen bieden. In huis en rondom ons leefgebied is veel eten te vinden voor muizen. Niet raar dat we met overlast te maken hebben.

Muizenoverlast brengt risico’s met zich mee

Anders dan vele andere soorten ongedierte, waarbij het ongedierte niet direct schadelijk is voor onze gezondheid, is dit bij muizen anders. Muizen verspreiden ziektes door hun uitwerpselen en urine, zorgen voor schade aan meubels, elektrische kabels en voorraden en veroorzaken psychische schade. Het is dus heel onverstandig om muizenoverlast voor lief te nemen.

Voorkom muizenoverlast

Onderstaande maatregelen maken je leefomgeving minder aantrekkelijk voor muizen:

  • wees secuur als het gaat om hygiëne. Bewaar voedsel afgesloten, laat geen afvalzakken open staan en houdt alles goed schoon;
  • muizen kruipen door de kleinste kieren en gaten. Als jij deze toegang verschaften tot jouw huis, zorg dan dat je deze kieren en gaten dicht;
  • muizen verafschuwen bepaalde geuren van planten en kruiden. Zet lavendel en kruidnagel rondom je huis en muizen blijven eerder weg.

Muizenoverlast, wat nu?

Zodra je muizenoverlast ervaart, ben je eigenlijk al iets te laat. Kom dan gelijk in actie en ga over tot bestrijding! Maar hoe merk je overlast van muizen op?

  • Hagelslag-achtige uitwerpselen en naar ammoniak ruikende urine.
  • Knaagschade aan voorraden, meubels en kabels
  • Hoorbaar geknaag en krassende geluiden van geloop door huis
  • Vet en vuil van buiksmeer en poot- en staartafdrukken
  • Zichtbaar muizen in huis

Bestrijding van muizen

Het bestrijden van muizen kun je het beste overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Het is namelijk geen eenvoudige klus om muizen te bestrijden. Daarnaast gebruikt men vaak een verkeerde methode, waarbij het probleem alleen maar groter wordt.