×
Muizenkeutels

Muizenkeutels herkennen

Omdat muizen vooral ’s nachts actief zijn, is het signaleren van muizenuitwerpselen een goed middel om zeker te weten dat er muizen in uw woning of bedrijf zitten. Een muis legt gemiddeld zeventig keutels per dag. Vaak zitten muizen op zolder, in kruipruimtes, spouwmuren, in de loze ruimte van een plafond of onder en achter keukenkastjes en ovens. Deze plekken maken het ook lastig om poep van muizen te ontdekken.

Een kleine muizenkeutel zit boordevol bacteriën en muizen zijn gevaarlijk voor de gezondheid omdat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Daarnaast geven de uitwerpselen natuurlijk een vieze lucht die ook voor uw bezoek herkenbaar kan zijn.

Hoe ziet een muizenkeutel er nou eigenlijk uit?

De kleur is vaak zwart-bruin en het zijn lange sliertjes in een hagelslagvorm: gemiddeld een dikte van twee millimeter en een lengtegemiddelde van vijf millimeter.

De lucht van urine doet in de verte wel denken aan gedroogd stro, maar dan in combinatie met een zuur penetrant luchtje. Naarmate de lucht sterker wordt, bent u in de buurt van het nest, of het is een teken dat u een grote hoeveelheid muizen binnen heeft.

Op welke plekken kan ik muizenkeutels aantreffen?

Uitwerpselen van muizen kunnen op verschillende plekken voorkomen. In de schuur of op uw terras is misschien nog niet zo erg, terwijl bij muizenkeutels in bed natuurlijk alle alarmbellen afgaan. Vaak liggen ze bij elkaar op een hoopje. Opvallend in de vaste gebruiken van de muis is dat ze slecht kunnen zien en daardoor altijd het liefst in dezelfde rechte lijnen lopen, het liefst dicht bij een muur of het plint. Deze rechte lijnen geeft de muis herkenbaarheid, hij weet dat hij op die manier bij het muizenhol komt of bij plekken in de keuken waar zich voedsel bevindt.

Hoe kan ik muziekkeutels op een veilige manier verwijderen?

Door de kans op besmetting van virussen, infecties, maagklachten en de ziekte van Weil, is het van groot belang dat u muizenkeutels op een doordachte manier weghaalt. Zorg voor een omhulling om uw handen, bijvoorbeeld schoonmaakhandschoenen of klushandschoenen. Mocht er stof opwaaien bij het aanvegen, doe dan een stofmasker of mondkapje op. Opzuigen met een stofzuiger wordt afgeraden, laat staan met een bezem. Na afloop alles zeer goed ontsmetten.

Hoe kan ik muizen en muizenkeutels voorkomen?

Muizen verspreiden zich razend snel, het is er altijd meer dan één. De anti muizen middelen die particulieren kunnen kopen zijn vaak te zwak of werken maar een tijdelijke duur. In veel gevallen is de enige oplossing om een gecertificeerde professional met gif te laten langskomen. Check ongediertebestrijden.com voor een bestrijder in uw omgeving.

Deze stelt een diagnose, adviseert u over preventieve maatregelen, zorgt voor het juiste type gif en na enige tijd is het vrijwel gegarandeerd dat u van uw muizenplaag bent verlost.